Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

amarul aman @ Twitter

    follow me on Twitter

    Tuesday, December 29, 2009

    :: Aku Nak Habaq Sesuatu Kat Korang Hari Nie ::



    Salam 1 Malaysia

    Hari ini saya tak nak tulis banyak-banyak

    nak tunggu wish dari orang tersayang

    dan

    nak bagitahu azam tahun baru ini


    "AKU MAU KAHWIN"

    sekian, terima kasih


    post signature

    Sunday, December 13, 2009

    :: ABANG ::

    Aku amat tertarik artikel dari zaidel baharudin yang menulis dalam the malaysian insider, lagi2 musim cuti sekolah nie (kahwin la), terpikir jugak knp suami mesti di panggil abang, kalu suami itu lebih muda dari isterinya, mcm maner plak, kene panggil abang jugak ker, ataupun sebaya, hehehe, tapi kite orang Melayu memang di ajar kesopanan dan menghormati orang lebih tua, lagipun lebih manis si isteri memanggil si suami sebagai 'abang'. Jadi, panggil la 'abeng' (sebutan org Kelate), heheehe.



    Dalam keluarga aku, hanya seorang sahaja aku panggil dia sebagai 'ABANG', why? entah lah, aku sendiri 
    tak tahu, mungkin dari kecil aku dah biasa dia 'abang', sampai sekarang aku tak boleh ubah walaupun menyendiri status dia mcm maner, hatta dalam sembang2 with my friend, aku sokmo sebut "abang" dalam citer aku selalu, tanpa dia, siapa la aku, thanks ABANG.

    Aku plak, suka di panggil sebagai abang oleh seseorang, kalu sehari x dengar or SMS dari seseorang itu, mcm x best jer, hehehe,  perasaan aku biler di panggil abang, mcm rs rendah diri plak ( ye la, aku nie bongsu kn, so paham2 jer la), tapi mcm seronok pulak, ade orang hormat kite dan menyayangi diri kite, so perkataan abang ade kuasa di sebaliknya.

    p/s : lambat betul aku nk jadi abang betul2



    post signature

    Wednesday, December 9, 2009

    :: dari shah alam ke kepala batas ::

    Hari nie aku banyak bergerak sangat, x sempat menyiapkan banyak perkara, pagi td aku pi antar bos ke ofis kawasan sebelah, katanya nk pi CP Tower, pas 2 aku terima arahan lusa kene pi Kepala Batas, ade meeting, penat nya, dah esok kene pi Shah Alam, badan dah lengoh2 se, x ckp rehat nie, esok mesti pergi, hehehe, lusa kene pergi jugak...

    Isnin dpn ade menerima lawatan drpd Utara plak, persiapan blm siap lg, cuma nk confirm jer, mgkn esok jer la, minggu dpn lg sibuk, nk balik kg lg, penat lg, x de rehat lsg, dah 2 jiran sblh buat kenduri kahwin anaknya, adus.....

    Petang td ade upacara bawa keluar "sesuatu" dr ofis, aku plak x de kat opis plak, tp dpt cerita ade 9 "sesuatu" kat ofis, adus, meremang jugak dgrnya, skrg ok skit....

    Malam nie nk siap aper patut, so jgn kacau lagi ok

    post signature

    Tuesday, December 8, 2009

    :: Kerja-kerja akhir tahun :: (UPDATE)


    Kerja-kerja akhir tahun yang perlu kene bereskan sebelum detik jam 12.00 tengah malam 1hb Januari 2010

    Laporan Prestasi Kerja (must submit to bos 15hb Dis nie)


    Tuntutan IPKP M2/2009 ( 30% dah semak & dah dipanjangkan ke pihak atasan)
    * aduh, ade banyak lagi belum semak nie, OT or not?

    Tuntutan Perkhidmatan IPKP ( mcm maner nk buat kl  tuntutan kat atas blm siap lagi )


    TNT Nov (x sempat nk buat lagi) dah siap pun,hehehe...



     Monthy report for board meeting ( due date 16hb Dis )

    Lain-lain seperti update entry dan sewaktu dengannya


    post signature
     

    Thursday, December 3, 2009

    Akhirnya 9 Nyawa dlm genggaman aku



    Selepas layari website kelab RAM dan Alaf 21,aku b'cadang nk cr novel ini this weekend kat area Kuala Lumpur,psl area sini agak perlahan nk cr novel terbaru,so tghari td aku pi bank jap,sambil msk kedai buku kat dpn maybank,pusing2 la,beli Kreko,tgk2 kat dpn kaunter ada novel 9 Nyawa,aper lg rembat la,tp time membayar paling teruk,Kreko + 9 Nyawa (4+19.90=23.90),dlm wallet ade RM 22 jer,pas 2 cr poket ade duit syiling ckp2 RM1.90,bdk kaunter senyum tgk aku time byr 2,akhirnya 9 Nyawa dalam genggaman aku!

    -m.k.z.e-

    :: busy man ::

    Semasa entry ini upload dalam blog, aku mungkin sekarang berada suatu tempat di mana nak main tenet pun x bole, hehee, banyak perkara perlu setel dalam bulan Disember ini, lagi2 dah akhir tahun, nk perabis bajet la, pi sini pi situ, ambik cuti, closing account, tapi aper yg penting, mengisi Borang Penilaian Prestasi, woi penat nya, aku dah separuh clear keje aku pasal pembajakan, pengapuran dah clear pun, yang lain masih dalam proses, bulan ini jugak adalah ulang tahun ke 21 chek aku meninggalkan aku, so sad, tapi aku terus berjuang untuk hidup, aper lagi, terlupa plak, bulan ini jugak bulan kelahiran aku yang ke ........., syyyhhhhhh, so gembira selalu...


    post signature

    Tuesday, December 1, 2009

    :: entah la ::



    Entah la, kenapa hari nie aku betul2 berat buka mulut ( tak bersembang), malas giler nk bercakap, pas 2 my big boss go overseas (dekat jer, naik feri pun lepas), jahat sungguh mulut aku, sepanjang pagi nie, aku betul2 x de mood, jawab call mcm 2 jugak, cakap dgn org mcm 2 jgk, last2 buka Facebook & Twitter, update aper patut, kemudian sibuk diri sign buku bajak sambil buka forum myvians (baru aktif 2 3 bulan)....

    Tengahari td geng2 parit satu buat majlis doa selamat, aku pi la, sambil mengacau aper patut, tapi pun x de mood, so petang nie aku nk siap sain-menyain buku bajak, orang shah alam dah tanya, biler nk antar buku, mungkin minggu nie, tapi my bos x de plak, nk buat pelepasan buku2 tersebut, so aku kene mencari idea untuk membuat silap mata...


    Kupon racun lagi la banyak sign, mungkin aku boleh selesai kn dlm 2 minggu nie, org2 sana dah bising, biler nk siap nie, fikiran aku amatlah terganggu sekali, pas 2 plak nk memikir utk projek weekend, masalah nyer aku x de org nk tlg aku, penat penat penat....


    Entah la....

    post signature

    Monday, November 23, 2009

    :: Cuti & Aidiladha ::

    Mulai esok aku mula bercuti pulang ke kampung halaman aku, Terengganu...Aku mulai risau dengan keadaan semasa di sana, dengan banjir nyer, laluan ke Kuala Terengganu pasti ada halangan, esok aku kene pergi Putrajaya (pick-up my sister),
    kemudian Melaka Sentral (pickup anak sepupu aku) dan last sekali Jasin (picckup my niece), penat giler wei, esok aku ikut laluan Tangkak-Segamat-Kuantan-Kuala Terengganu, harap2 perjalanan aku esok selamat belaka...

    Sekarang nie wabak taun, dalam newspaper kata ikan import dari Siam sebab utama wabak taun 2, so makanan yang berkaitan ikan pasti kene balanya, aku pulak menerima tempahan (opss, kiriman berserta wangnya) keropok lekor, aper? KEROPOK LEKOR, oh no, malas nya aku nk bawa balik, tapi x per, sambil menyelam terus minum air (berenang pun aku x pandai) , otak berniaga la, hehehe, siap suruh beli baju kelawar lagi, takper my sister jd mangsa tlg pilih dan beli baju itu, x kuasa aku pi cari, aper2 aku x akan bertanggungjawab sekiranya menular wabak 2 di kawasan nie tapi aku mesti cari yang terbaik untuk nie...


    10hb Zulhijah bakal menjelma dalam beberapa hari, yang pasti jemaah haji sekarang menuju ke padang Arfah untuk wukuf, kat kampung plak (maksud aku my family) x de buat korban plak, tapi buat something special untuk aku, aper dia, tunggu next entry, aper2 pun aku sangat gembira pada kepulangan aku ke kampung kali ini, Insya-ALLAH....



    post signature

    Wednesday, November 18, 2009

    :: Yeah3x dah cuti pun ::

    Sekarang nie aku berada KHAR,mengambil barang my =puteri kiut sbb dia dah mula bercuti,mlm nie dia terus balik ke trg,seronok sgh si dia,pabila melihat gelagat student2 nie yg begitu seronok balik kg,t'ingat aku pd time study dulu,sibuk kemas brg,cr kotak,parking brg kat tempat rahsia,x pyh byr (dulu letak brg kene byr tau),lg sakit hati kl letak baldi pasti hilang...

    -m.k.z.e-

    Tuesday, November 17, 2009

    :: 21 Disember 2012 ::


    ini nk tengok film '2012' bukan film 'Planet 51'


    Aku berjaya jgk menonton film super duper bencana '2012',dah 2 dpt seat atas sekali,wow,citer terasa sangat tahap kemanusiaan,cuba bygkn bumi yg kite pijak selama nie tiba2 hilang d'telan bumi sendiri,aku x tahu la film ini blh mengingatkn kite pd yg 1 atau just hiburan,lu pikirlah sendiri,adios



    -m.k.z.e-

    Friday, November 13, 2009

    :: pagi jumaat ::




    post signature

    Wednesday, November 11, 2009

    :: Nak perabis baca novel jgk ::

    Hari nie aku penat sgt,siang td aku jd bdk posto jap,b'kejar ke shah alam,antor surat penting,he3,best jgk blh menulor jap td,pas 2 aku calling2 kwn aku,si Apis,lama jgk aku x dgr citer dia and family,tp aku mmg x leh elak soalan dia,'biler nk kahwin?',terus aku jwb'biar anak ko besar dulu dan pas 2 jd flower girl time sanding aku nti',pandai x aku menjawab,he3,tp yg sebetulnya,aku dah ada jawapan nya sbnr,apa dia,jeng3,ikuti sambungannya pd entry akan dtg...

    -m.k.z.e-

    Monday, November 9, 2009

    :: kalu la aku ade TWINS ::

    Hari ini aku begitu malas memulakan kerja, al-maklum la busy sepanjang weekend yg lepas dengan mini-MAHA, so pagi2 cari KOSMO and reading it, aku amat tertarik muka depan sisipan STAilo " KEMBAR", sepanjang aku menjaga booth pameran kat mini-MAHA baru ini, aku terjumpa ramai pasangan twins ini (x silap aku ade 10 couple-sempat lagi mengira), ade couple gurlz and boyz , tapi aku x sempat snap gambar diaorang, kalu ade nti, aku update entry ini lagi, aku bukan aper sangat, aku tertarik dengan TWINS ini, masa zaman sekolah menengah dulu, ade 2 couple, 1 seiras (boyz) dan satu lagi x seiras (boyz and girlz), si couple boyz ini ramai peminat jgk, tapi sekarang ini sorang 2 dah kahwin dan seorang lagi masih mencari lagi kot, kadang2 biler kite tengok TWINS ini memang seronok, lagi2 kanak-kanak, kl dewasa mmg payah skit, jarang jumpa bersama, biler kite jumpa kembar ini, takut tersilap, aku terkene sekali, pernah aku menegur sorang akak kat luo sekolah, rupanya si kembar nya yg sekolah lain, pakaian pun hampir sama, kalu muka 2, x de beza, siap jerawat kat tempat sama, hehehe, jangan mare, kite akui pasangan kembar amnya banyak berkongsi persamaan, x kisah dr segi pakaian hingga kerjaya, tapi time kahwin mcm maner ???, so jangan silap pengantin sudah, hehehe, ok lah kl ade pendapat pasal TWINS dan sewaktu dengan nya, sila-sila kan la



    dulu aku minat Oslen TWINS ini (sekarang kureng skit)


    tapi yg nie bukan TWINS, just name of duo popular HK

    post signature

    Thursday, October 29, 2009

    :: Melalui Jendela Ku ::

    Baru-baru ini ade satu iklan sangat menarik diri ku nie, jalan cerita, grafiknya and jingle nya, kalu korang x perasaan iklan itu, sila lihat bawah nie....




    kemudian aku search and surf internet, cari this jingle dan aku terjumpa website nie, sangat menarik website nie dan aku petik daripada website itu

    WE'RE ABOUT COLLABORATIONS.
    We're about bringing people together. And rallying them behind an idea. And building on each other's strengths to ultimately make the idea bigger than we ever imagined. CONNECTIONS MAKE ANYTHING POSSIBLE.

    TODAY IT'S ABOUT A SONG. TOMORROW IT CAN BE ANYTHING. Preparations for an exam. Relationships. An invention. A business presentation. A party. Anything you can imagine. CONNECTIONS MAKE ANYTHING POSSIBLE.

    But for now, let’s just start with the song

    "THROUGH MY WINDOW"

    Don’t want much, I just want everything
    Thought that I could, do almost anything
    One step in front of the other
    Thought that I could do it alone

    In the blink of an eye, it’s just another day
    Telling me why, I’ll find another way
    Got this feeling, got me reeling
    I can almost start believing

    Now there’s me and you
    And we are not alone
    You and me
    We are together now
    Through my window, I can see there’s
    More than you and more than me
    Me and you
    And we are not alone
    Different view
    We are together now
    Through my window, I can see
    Our wildest dreams could be so real

    I see a spark, it starts a fire
    Is this the one worth waiting for?
    Thought that I could do it without you
    Can’t exist like this anymore

    Now there’s me and you
    And we are not alone
    You and me
    We are together now
    Through my window, I can see there’s
    More than you and more than me

    Now there’s me and you, you and me
    We are not alone and we are together
    Through my window I can see
    Our wildest dreams could be so real



    post signature

    Wednesday, October 28, 2009

    :: WHAT ??? PM mau datang tempat kita ini, OH NO !!! ::

    Khabar2 angin ini dah lama aku dengar, cuma hari nie aku dengar dgn sahih yer, so be ready utk apa sahaja yang bakal berlaku, aku bukan apa sahaja, teruja jauh sekali, kenapa? entah lah, tapi aku memang seronok bt keje mcm nie, hehehe, so petang tadi team from Putrajaya telah turun ke sini, meninjau (mcm nk berperang jer) tapak or padang (ye ke), dan melihat suasana tempat di sini, tarikh dah ditentukan, hanya 2 week daripada sekarang, esok dan lusa penuh meeting, taklimat dan aper sahaja berkaitannya, aku sendiri pun pening, hehehe, tapi my bos will attend this meeting (jahatnya aku).....



    post signature

    Sunday, October 25, 2009

    :: tawaran ini hanya seminggu sahaja ::

    Sebenarnya entry ini ditulis untuk menolong group =puteri kiut punye assignment, tugasnya senang jer

    1. Tulis atau klik jer website nie

    http://sportsupplement.50webs.com/index.html

    2. Kemudian, anda telah berjaya menambah carta hits website nie

    3. Tawaran ini hanya seminggu sahaja

    Jadi, tlg2 promote website ini, ok!




    post signature

    Saturday, October 24, 2009

    Masjid al-barakah,felda lubuk merbau,kedah


    -m.k.z.e-

    Thursday, October 22, 2009

    penat tp seronok

    Sejak2 aku blh update blog melalui mobile,rajin je nk update,siang td aku dah bt persembahan KMK kat shah alam,byk komen membina atas presentation 2,tahun dpn ada lg,kene bt t'baik la,aku mcm seronok plak kene komen td,he3,pas 2 sebentar td aku call my future mother-in-law,byk perkara kitaorg sembang td,mcm2 tau,tp aku tahu perjalanan aku sudah berubah skrg,ok la,aku nk b'adu nie...

    -m.k.z.e-

    study for KMK 2morrow

    Ingat update blog kat ofis td,x larat se,so balik umah,mandi dan b'santai dlm bilik sbl study aper patut utk esok (opps pg nti la),sblm tido nti,doa byk2 utk esok,moga2 selamat semua,insya-Allah...

    -m.k.z.e-

    Wednesday, October 21, 2009

    :: fall in love again and KMK ::

    setelah satu hari satu malam, akhirnya sampai jugak aku ke umah bujang aku kat sabak bernam nie, penat x terkira, boleh lelap jap kat petronas tg karang, siap ade awek petronas tlg ketuk tingkap kete aku...
    ok2 abaikan citer itu, pagi td punya malas nk bangun pi kerja, oleh kerana memikirkan KMK yang masih belum siap lag, aku gagahkan jugak....
    pas 2, aku siap pesan kat anak buah aku, JANGAN TRANFER CALL KE BILIK AKU HARI NIE, AKU BUSY KMK, yela 2, sempat lagi update blog 2....
    my phone berbunyi (sebenarnya bunyi vibrator my phone), aku mcm malas jer nk angkat, tiba2 dengar suara di sana, hati aku berbunga-bunga, oh no i fall in love again with her, ingat nk marah dia jap, tapi dia mulai pesan 2, pesan nie, semangat nk siapkan KMK kian membara, more MAX...
    so, aper lagi jom tido jap....
    KMK....

    post signature

    Sunday, October 18, 2009

    Pasar tani kuantan

    -m.k.z.e-

    Tuesday, October 13, 2009

    :: entah lah ::

    Hari nie sepatutnya aku pergi shah alam, ade sambutan Hari Kualiti & sambutan hari raya LPP Negeri, semalam mcm semangat jer nk pergi, bangun pagi td, hilang mood se, lgpun bj melayu aku belum basuh lagi, hehehe, so aku pergi kerja mcm biasa, kat ofis semua pegawai pergi (termasuk my bos), so aku bt aper2 patut ari nie, aku menyiapkan minit mesyuarat biro (sepatutnya sebelum raya dah siap pun, 3 hari), nasib baik maklumat cukup, sambil 2 aku cuba prepare dokumen2 untuk semakan org2 audit negara, sepatutnya ari nie, tp pegawai kat negeri mintak tangguh, aku follow jer, kiranya ofis aku nie tempat terakhir untuk membuat pemeriksaan tersebut, harap2 lepas tanpa menghadapi masalah besar, syok2 buat 2 semua, perut aku berbunyi, aper lg, pi kedai pi makan, biler nk bayar, raba2 my poket, oh my god, my wallet tertinggal kat umah, nasib baik tauke kedai kenal aku, so aku balik umah, search and rescue my wallet, rupanya duk bawah bantal aku, ish teruk benornya aku, balik ofis (opps singgah kedai 2 dulu, bayar tau), sambung kerja sambil upload gambar kat mukabuku jap, penat nya, aku nak berehat sebentar dengan Kit-Kat...

    post signature

    Wednesday, October 7, 2009

    :: kebetulan atau suratan ::

    Kenapa perkara ini berlaku sekarang?Bukan dari dulu lagi, entah lah, aku nggak mengerti aper terjadi sekarang, satu-persatu ia berlaku, seolah-olah ia menunggu aku membongkarnya nanti, aku terkejut dan terkesima, tak mampu aku melawan lagi, akan tetapi aku mulai sedar itu semua adalah cabaran bagi aku ke arah hadapan lagi, kadang-kala aku terasa sedih sebenarnya pabila ia berlaku, sebenarnya kita tidak mampu melawan, walaupun hanya sementara, kita cuba renung kembali ia, terlalu indah, akan tetapi terlalu pahit untuk menerimanya, aku sedari tetapi aku biarkan ia berlalu meninggalkan aku di sini, di mana aku berdiri sekarang, ibarat sekeping kertas melayang-layang meninggalkan tempat asalnya, kini aku pasti dengan keputusan aku sekarang ini, yakin benar akan pegangan aku sekarang, insya-ALLAH...

    post signature

    Friday, October 2, 2009

    masalah x leh tido

    Sejak akhir2 nie,aku kerap terjaga di tengah malam,memikirkan aper berlaku kpd aku skrg,tp...

    -m.k.z.e-

    Thursday, October 1, 2009

    :: suasana yg kurang selesa ::

    Aku terasa kurang selesa sgt ari nie,bt keje mcm krg puas ati,walaupun due date utk kmk dan audit negara dah dkt,aku kurang terasa 'kepanasan' perkara itu,aku rs aku nie syok diri bt keje,meja aku agak b'sepah-sepah,penuh fail,kertas2,surat dan brg aku,aku sdri jd pening,nk cr pen sebtg pun x jumpa atas meja 2,teruk bonar aku,perasaan aku agak b'campur2,mcm sirap + teh,ade sdp ker,kmk plak,presentation blm siap suku pun,no input no idea,audit negara plak,dah srh prepare aper patut,tp mcm x lengkap je,skrg nie aku b'sembunyi di suatu tempat (tp sempat lg update blog via handphone),so sampai sini jari aku menekan keypad hp...

    Tuesday, September 15, 2009

    :: Salam Aidilfitri 1430H ::





    Salam Aidilfitri 1430H & Maaf Zahir Batin

    kepada pengunjung dan pengikut blog saya


    post signature

    :: menjelang waktu berbuka puasa ::


    Tanjung Harapan, Pelabuhan Klang, Selangor

    post signature

    Friday, September 11, 2009

    :: lakonan KJ ::

    Terimalah filem pendek arahan Benji Lim yang bertajuk "Meter" di mana watak utama adalah Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin. Apa lagi, layan jer la......



    kredit kepada 15MALAYSIA.com

    post signature

    Friday, September 4, 2009

    :: 10 tip menjadi pasangan yang baik ::


    KURANG berkomunikasi, cemburu dan sikap tidak peduli menjadi antara sebab utama pasangan sering bertelingkah dan bermasam muka.


    Sudah tentu kebahagiaan tanpa sebarang pertelingkahan yang serius diidamkan setiap pasangan dan perpisahan adalah sesuatu yang patut dielakkan.


    Kadangkala individu tidak mempedulikan kekurangan diri dan tidak berusaha untuk mengubah diri demi memenuhi kepentingan perhubungan dan percintaan.


    Tidak perlu menyalahkan pasangan jika berlaku sebarang salah faham. Sebaliknya, cuba perbaiki diri agar tidak menyumbang kepada pertelagahan.


    1)Terima seadanya: Jangan cuba untuk mengubah pasangan mengikut kemahuan anda. Ingat, pasangan yang anda kahwini atau cintai itu adalah pilihan anda sendiri. Jangan terlalu dambakan kesempurnaan. Terima segala kekurangan kerana tiada manusia yang sempurna. Cuba fikirkan kebaikan pasangan daripada terus memikirkan kekurangan dan keburukannya.


    2)Berkomunikasi secara terbuka: Jangan selalu membuat andaian mengenai perasaan pasangan anda. Adalah lebih baik mengajak pasangan untuk berbincang secara terbuka mengenai segala hal. Belajar untuk mengekspresi perasaan dengan cara terbaik supaya pasangan memahami anda ketika anda marah, terluka, tersinggung atau gembira. Ucaplah kata sayang sekerap yang mungkin walaupun kadangkala ia dianggap keterlaluan. Tetapi itulah yang mahu didengar oleh pasangan. Sikap mendiamkan diri adalah sesuatu yang patut dielakkan.


    3)Aktiviti bersama: Aktiviti bersama mampu merapatkan perhubungan. Carilah sesuatu yang boleh dilakukan bersama. Misalnya, menonton video di rumah atau menonton wayang seperti waktu bercinta dahulu. Anda perlu berhati-hati jika anda lebih gemar untuk bersama rakan-rakan melebihi pasangan anda. Ini kerana itu adalah petanda yang tidak baik.


    4)Tunjukkan cinta anda: Setelah berumah tangga, ramai yang kurang mengambil perhatian mengenai perihal hati pasangan. Ramai yang berkata 'sudah kahwin untuk apa romantik lagi'. Itu adalah tanggapan yang salah. Rasa cinta dan sayang tidak ada salahnya jika diluahkan dengan sejambak bunga buat isteri atau makan malam romantis untuk suami. Menunjukkan rasa cinta secara berterusan kepada pasangan adalah sesuatu yang mampu mengekalkan perhubungan pada tahap yang selesa.


    5)Kawal perasaan: Apabila marah atau ada hal yang mengganggu anda, cubalah bertenang dan bertanya kepada pasangan. Elakkan tuduhan melulu dan meninggikan suara kerana ia hanya akan membawa kepada pergaduhan. Pasangan akan menghargai jika anda bertenang dalam menghadapi sebarang situasi.


    6)Jangan ungkit kisah lalu: Berhentilah mengungkit masa lalu yang negatif. Tidak ada sesiapa mahu mengingati kesilapan yang mungkin merupakan kenangan pahit atau memalukan. Jangan jadikan kesilapan lalu pasangan sebagai senjata setiap kali berlaku pertengkaran.


    7)Kurangkan rasa cemburu: Setiap individu tidak boleh lari daripada pasangan cemburu. Namun, cemburu yang keterlaluan patut dielakkan kerana ia boleh mencetuskan pergaduhan dan rasa tidak selesa pada diri sendiri. Hubungan cinta harus dibina atas dasar percaya kepada pasangan.


    8)Jaga komitmen antara satu sama lain: Elakkan membuat janji yang tidak mampu dipenuhi. Jika berlaku, ia akan menyebabkan pasangan kurang menghormati kita. Menjaga kepercayaan merupakan komitmen dalam satu perhubungan yang sihat. Apabila pasangan merasakan anda mula mengabaikan komitmen, maka bersiap sedialah untuk kehilangannya.


    9)Jujur: Jujur adalah perkara yang paling penting dalam perhubungan. Jangan sesekali menipu pasangan kerana ia adalah antara punca utama sebuah perpisahan. Kejujuran yang dimaksudkan adalah kejujuran untuk mengungkap perasaan kita terhadap pasangan. Jika terluka, katakan bahawa anda terluka. Katakanlah dengan tenang tanpa perlu meninggikan suara.


    10)Beri layanan terbaik sepanjang hidup: Layanlah pasangan anda seperti sebelum berkahwin. Jika dahulu jalan berpimpinan tangan, pimpinlah tangan pasangan setelah berkahwin. Ramai pasangan cenderung untuk mengabaikan keakraban perhubungan selepas berkahwin kerana lebih tertumpu kepada keperluan keluarga atau anak-anak.


    dipetik daripada kosmo!

    post signature

    Friday, August 28, 2009

    :: memahami pasangan ::

    Adakah anda memahami pasangan anda?

    Dalam hal ini, ada sesuatu harus dipelajari kedua-duanya untuk mencapai persefahaman. Panduan berikut mungkin boleh digunakan untuk lebih memahami pasangan:

    *** Wanita suka melihat sesuatu perkara remeh bagi lelaki itu sebagai perkara besar, contohnya soal pilih gerai makan.

    Wanita cerewet memilih gerai makan sehingga suka tarik muka jika gerai itu tidak berkenan di hati, sedangkan lelaki anggap soal makan agak mudah, boleh makan di mana saja.

    *** Wanita sensitif tidak tentu pasal kerana inginkan perhatian sedangkan lelaki banyak memikirkan perkara penting.

    *** Wanita suka diberi perhatian dan ada kalanya manja tidak bertempat. Sikap ini menyebabkan mereka 'syok sendiri' dan suka dipuji. Jika tidak dipuji mereka mungkin merajuk.

    *** Ada wanita terlalu perasan dan mudah menjeruk perasaan kerana sering mengharapkan lelaki memahami mereka sedangkan mereka tidak mahu memahami lelaki.

    *** Lelaki tidak suka menunjukkan perasaan mereka melalui kata-kata, tetapi hanya memerhati. Wanita harus terima hakikat itu.

    *** Ada wanita suka membeli-belah terlalu lama hingga membosankan lelaki, menyebabkan lelaki malas dan tidak beri perhatian pada sikap wanita yang suka menghabiskan masa untuk tujuan itu.

    *** Ada wanita terlalu banyak cakap mengenai diri orang lain dan mudah ke arah 'mengata dan mengutuk' jika dilayan kata-kata mereka, ini menyebabkan lelaki suka berdiam diri.

    *** Lelaki lebih suka menyuarakan perasaan hati mereka melalui perbuatan dan bukan perkataan.

    *** Lelaki suka berdiam diri dan tidak suka bising, tetapi tidak bermakna mereka tidak prihatin kepada anak dan isteri.

    *** Suami tidak suka diperintah, dikongkong dan dikawal. Jika isteri atau teman wanita melakukan 'kawalan' kepada lelaki, dia akan bosan dan tidak akan memberi perhatian kepada apa juga permintaan wanita.

    *** Adakalanya wanita kurang bijak menunjukkan kasih sayang kepada suami, tetapi hanya mengharapkan suami memberi kasih sayang.

    *** Jangan terlalu bergantung pada suami dan teman lelaki pada perkara yang mampu wanita lakukan, tetapi ada pula wanita yang suka bergantung harap sangat kepada suami dengan tujuan suami sentiasa berada di sisi mereka. Ini mungkin tidak digemari suami atau teman lelaki.

    *** Wanita mesti memahami diri mereka sendiri dan peranan mereka serta mengubah perangai mengikut peringkat umur dan keperluan.
    Jika masih muda elok juga merajuk, tetapi jika sudah mempunyai anak ramai dan berusia, elakkan perbuatan itu kerana ia tidak memberi faedah.

    *** Sesetengah wanita suka bertanya itu dan ini kepada suami atau teman lelaki, tetapi tidak suka kepada jawapan diberikan mereka. Ini membuatkan suami atau teman lelaki bosan melayan soalan wanita.

    *** Wanita tidak perlu menunjuk-nunjuk kecantikan, kepandaian dan kekayaan mereka. Kelebihan itu mungkin memperbodohkan lelaki sehingga mereka tidak berminat melayan kerenah wanita sedemikian.

    Jadi, adakah anda telah memahami pasangan anda sekarang?

    dipetik petuamelayu.com

    post signature

    Wednesday, August 26, 2009

    :: satu keputusan yang silap ::

    Setelah 2 hari bercuti di kampung, aku hari nie masuk keje la, banyak perkara perlu dibereskan, aku dengan mood paling relax memulakan kerja aku, akan tetapi aku terima beberapa arahan kurang enak, esok special board meeting, aper benda pengerusi aku nak, yang aku x tahan nyer ia mengenai bahagian aku, aku dah prepare pun sblm nie tapi tiada finale report, so aku buat la aper patut, sedang aku telah memikirkan mcm maner nk present to my chairman 2morrow morning, ade seorang insan nie jumpa aku, dengan muka sedih dan kecian, dia menceritakan masalah dia, aku plak tengah pening pasal laporan, aku boleh memberikan 'harapan' dengan memberikan satu keputusan yang silap bagi aku, sepatutnya aku patut berkeras x memberikan harapan mcm 2 kpd dia, tapi my heart very soft, very soft, pas 2 aku jd tension sebentar, sehingga aku lari dari ofis sementara waktu, biler aku pulang ke ofis balik, my bos called me, bincang pasal esok, aku cuba menerangkan keadaan sebenar bahagian aku tapi aku rs bos mungkin x faham jgk, hampir2 bertekak dengan bos, akan tetapi primary problem aku blm selesai lagi, aku memang belum jumpa penyelesaian nya lagi, entah lah, sampai x de mood balik ke umah, untuk berbuka puasa, just beli air, ketika hatiku rusning, ade call masuk, just utk peringatkan diri aku nie, bawa la berehat, ok, aku pun x de mood nk luad aper lg.

    post signature

    :: wow ::


    post signature

    Friday, August 14, 2009

    :: Selamat Menyambut Hari Lahir =puteri kiut ::

     Iwantcodes.com


    Friendster Comment Graphics


    myspace comments


    UNTUK INSAN TERSAYANG

    =puteri kiut



    post signature

    amarul aman