Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

amarul aman @ Twitter

    follow me on Twitter

    Friday, August 28, 2009

    :: memahami pasangan ::

    Adakah anda memahami pasangan anda?

    Dalam hal ini, ada sesuatu harus dipelajari kedua-duanya untuk mencapai persefahaman. Panduan berikut mungkin boleh digunakan untuk lebih memahami pasangan:

    *** Wanita suka melihat sesuatu perkara remeh bagi lelaki itu sebagai perkara besar, contohnya soal pilih gerai makan.

    Wanita cerewet memilih gerai makan sehingga suka tarik muka jika gerai itu tidak berkenan di hati, sedangkan lelaki anggap soal makan agak mudah, boleh makan di mana saja.

    *** Wanita sensitif tidak tentu pasal kerana inginkan perhatian sedangkan lelaki banyak memikirkan perkara penting.

    *** Wanita suka diberi perhatian dan ada kalanya manja tidak bertempat. Sikap ini menyebabkan mereka 'syok sendiri' dan suka dipuji. Jika tidak dipuji mereka mungkin merajuk.

    *** Ada wanita terlalu perasan dan mudah menjeruk perasaan kerana sering mengharapkan lelaki memahami mereka sedangkan mereka tidak mahu memahami lelaki.

    *** Lelaki tidak suka menunjukkan perasaan mereka melalui kata-kata, tetapi hanya memerhati. Wanita harus terima hakikat itu.

    *** Ada wanita suka membeli-belah terlalu lama hingga membosankan lelaki, menyebabkan lelaki malas dan tidak beri perhatian pada sikap wanita yang suka menghabiskan masa untuk tujuan itu.

    *** Ada wanita terlalu banyak cakap mengenai diri orang lain dan mudah ke arah 'mengata dan mengutuk' jika dilayan kata-kata mereka, ini menyebabkan lelaki suka berdiam diri.

    *** Lelaki lebih suka menyuarakan perasaan hati mereka melalui perbuatan dan bukan perkataan.

    *** Lelaki suka berdiam diri dan tidak suka bising, tetapi tidak bermakna mereka tidak prihatin kepada anak dan isteri.

    *** Suami tidak suka diperintah, dikongkong dan dikawal. Jika isteri atau teman wanita melakukan 'kawalan' kepada lelaki, dia akan bosan dan tidak akan memberi perhatian kepada apa juga permintaan wanita.

    *** Adakalanya wanita kurang bijak menunjukkan kasih sayang kepada suami, tetapi hanya mengharapkan suami memberi kasih sayang.

    *** Jangan terlalu bergantung pada suami dan teman lelaki pada perkara yang mampu wanita lakukan, tetapi ada pula wanita yang suka bergantung harap sangat kepada suami dengan tujuan suami sentiasa berada di sisi mereka. Ini mungkin tidak digemari suami atau teman lelaki.

    *** Wanita mesti memahami diri mereka sendiri dan peranan mereka serta mengubah perangai mengikut peringkat umur dan keperluan.
    Jika masih muda elok juga merajuk, tetapi jika sudah mempunyai anak ramai dan berusia, elakkan perbuatan itu kerana ia tidak memberi faedah.

    *** Sesetengah wanita suka bertanya itu dan ini kepada suami atau teman lelaki, tetapi tidak suka kepada jawapan diberikan mereka. Ini membuatkan suami atau teman lelaki bosan melayan soalan wanita.

    *** Wanita tidak perlu menunjuk-nunjuk kecantikan, kepandaian dan kekayaan mereka. Kelebihan itu mungkin memperbodohkan lelaki sehingga mereka tidak berminat melayan kerenah wanita sedemikian.

    Jadi, adakah anda telah memahami pasangan anda sekarang?

    dipetik petuamelayu.com

    post signature

    Wednesday, August 26, 2009

    :: satu keputusan yang silap ::

    Setelah 2 hari bercuti di kampung, aku hari nie masuk keje la, banyak perkara perlu dibereskan, aku dengan mood paling relax memulakan kerja aku, akan tetapi aku terima beberapa arahan kurang enak, esok special board meeting, aper benda pengerusi aku nak, yang aku x tahan nyer ia mengenai bahagian aku, aku dah prepare pun sblm nie tapi tiada finale report, so aku buat la aper patut, sedang aku telah memikirkan mcm maner nk present to my chairman 2morrow morning, ade seorang insan nie jumpa aku, dengan muka sedih dan kecian, dia menceritakan masalah dia, aku plak tengah pening pasal laporan, aku boleh memberikan 'harapan' dengan memberikan satu keputusan yang silap bagi aku, sepatutnya aku patut berkeras x memberikan harapan mcm 2 kpd dia, tapi my heart very soft, very soft, pas 2 aku jd tension sebentar, sehingga aku lari dari ofis sementara waktu, biler aku pulang ke ofis balik, my bos called me, bincang pasal esok, aku cuba menerangkan keadaan sebenar bahagian aku tapi aku rs bos mungkin x faham jgk, hampir2 bertekak dengan bos, akan tetapi primary problem aku blm selesai lagi, aku memang belum jumpa penyelesaian nya lagi, entah lah, sampai x de mood balik ke umah, untuk berbuka puasa, just beli air, ketika hatiku rusning, ade call masuk, just utk peringatkan diri aku nie, bawa la berehat, ok, aku pun x de mood nk luad aper lg.

    post signature

    :: wow ::


    post signature

    Friday, August 14, 2009

    :: Selamat Menyambut Hari Lahir =puteri kiut ::

     Iwantcodes.com


    Friendster Comment Graphics


    myspace comments


    UNTUK INSAN TERSAYANG

    =puteri kiut



    post signature

    amarul aman

    Tuesday, August 11, 2009

    :: pesta makan-makan ::

    Aku dah lama x update aku punya blog, lagipun aku teramat malas disebabkan banyak kerja sentiasa ada, tadi ofis aku buat 'makan-makan' sempena staf aku meletakkan jawatan, aku ingat makanan untuk minum petang, sekali bawa durian and the gengs, aper lagi "PESTA MAKAN-MAKAN" jadinya, hehehe, so tengok la gambar-gambar bawah nie

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Itulah Pesta Makan-Makan ditaja oleh ofis aku, hehehe, aku pun kenyang, jom la balik umah la

    post signature