Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

amarul aman @ Twitter

  follow me on Twitter

  Monday, March 21, 2011

  "My Bonda" YMM Tengku Ampuan Bariah Mangkat

  Assalamualaikum. Dengan penuh rasa dukacita saya memaklumkan bahawa Tengku Ampuan Besar Terengganu, Tengku Ampuan Bariah mangkat pukul 1 pagi semalam di Hospital Seri Kota, Klang. Baginda merupakan Tengku Ampuan Besar Terengganu di antara tahun 1979 hingga 1998. Jenazah baginda akan disemayamkan di Astaka Khas DiRaja, Istana Maziah untuk memberi laluan kepada Raja-Raja serta Raja-Raja Perempuan Melayu memberikan penghormatan terakhir sebelum dimakamkan mengikut adat istiadat diraja Terengganu di Makam Diraja Masjid Al-Muktafibillah, Ladang, Kuala Terengganu pada jam 3 petang ini di mana makam yang sama juga menempatkan Almarhum Paduka Suami Almarhumah iaitu Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah.

  Almarhumah Tengku Ampuan Bariah merupakan Bonda Tiri kepada SPB Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Bonda Tuanku Mizan adalah isteri kedua Almarhum Sultan Mahmud iaitu YTM Tengku Besar Terengganu Sharifah Nong Al-Sagoff. Almarhumah tidak dikurniakan sebarang cahayamata. Jika dilihat,hubungan kekerabatan Tengku Ampuan Bariah meliputi seluruh kerabat melayu kerana Almarhumah baginda merupakan Bonda saudara DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan adik-beradik seibu dan sebapa dengan DYTM Raja Puan Muda Kedah Tunku Sharifah Raudhah.

  Sepatutnya Almarhumah dimakamkan di Makan Diraja Selangor, Bandar Diraja Klang kerana memang telah disediakan tempat Almarhumah di Bangunan yang menempatkan Makam Tengku Ampuan dimana setiap kerabat diraja Selangor yang mendapat gelaran Tengku Ampuan/Raja Perempuan dinegeri/negara lain dimakankan dibangunan ini. Walaupun bagaimanapun atas permintaan pihak tertentu Almarhumah dimakamkan di Terengganu.

  Menurut apa yang dilaporkan, Almarhummah menghadiri Majlis di sebuah hotel dan terjatuh di tempat kejadian serta mengadu sesak nafas. Kemangkatan baginda sesungguhnya merupakan kehilangan besar kepada rakyat Terengganu kerana kapasitinya sebagai Tengku Ampuan Besar satu ketika dulu .Saya daripada usia kecil dahulu secara peribadi amat menghormati dan mengenali almarhum kerana baginda mempunyai sifat-sifat yang cukup terpuji dan baginda sentiasa low profile walaupun merupakan kerabat diraja dan berkahwin dengan Sultan Terengganu. Saya sangat sedih mendengar khabar sedih kerana baginda sentiasa memanggil bukan nama sebenar saya. Marilah kita sama-sama mendoakan agar roh baginda sentiasa dicucuri rahmat,mendapat pertolongan dan syafaat.Amin

   Al-fatihah Patik Tuanku.


  Merafak Setinggi-Tinggi Takziah dan Perasaan Duka Cita atas Kemangkatan
  Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Bariah Terengganu
  Semoga Roh Baginda dicucuri Rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang mendapat Makfirah.

  ********

  7 komen...:

  warrior said...

  Mohon membuat pembetulan disini:
  "....Sultan Sharafuddin Idris Shah dan adik-beradik berlainan ibu dengan DYTM Raja Puan Muda Kedah Tunku Sharifah Raudhah."

  Ynag sebenarnya Almarhummah merupakan adik beradik seibu dan sebapa dengan DYTM Raja Puan Muda Kedah Tunku Sharifah Raudhah.

  Ini dapat dilihat pada buku salasilah Kerabat DIRaja Selangor. Terimakasih

  RH said...

  sure kenal dengan anak2 angkat baginda dari terengganu ya?

  warrior said...

  Ingin saya membawa perhatian saudara pada sedikit kesilapan di perenggan berikut:

  "Bonda saudara DYMM Sultan Selangor,Sultan Sharafuddin Idris Shah,Adik-beradik berlainan ibu dengan DYTM Raja Puan Muda Kedah Tunku Sharifah Raudhah."

  YMM Tengku Ampuan BAriah merupakan adikberadik seibu dan sebapa dengan DYTM Raja Puan Muda Kedah Tunku Sharifah Raudhah. Ini dapat dilihat pada buku Salasilah Keturunan DiRaja Negeri Selangor. Mukasurat tersebut ddapat dilihat disni:

  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0BwP5o08cCr6NY2FlNDcwNTctYmExOC00N2FmLWJmYTYtM2YwZDY1ZjkxYjM5&hl=en

  Diharapkan pihak saudara dapat memperbetulkan kesilapan keran khuatir diqoute diblog blog lain.

  Almarhummah merupakan sebaik insan yang pernah saya temui. Semuga Allah mencucuri rahmat pada roh beliau.Amin.

  Wasallam.
  Terimakasih.

  m.k.z.e said...

  tuan warrior : terima kasih atas keperihatinan tuan atas entry ini. Saya telah memperbetulkan kesilapan saya berdasarkan maklumat tuan.

  tuan rh : setakat saya hanya kenal seorang anak angkat Almarhummah tetapi apa saya tahu beliau adalah anak keluarga Cina yang rapat dengan Almarhummah.

  emerald hunter said...

  Ader sumber mengatakan memang benar anak angkat AlMarhummah adalah anak dari keluarga Cina.
  Anak angkat DYMM Tuanku Bonda dilahirkan pada 14hb jun 1970 di Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman dan dikenali ramai sebagai “Kin”.
  Ibu Bapa Kin merupakan sahabat rapat kepada AlMarhummah Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Bariah semenjak daripada tahun 1968 lagi dan kedua-dua keluarga memang akrab dan ini menjadikan keluarga kin diterima bagaikan ahli keluarga kepada Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Bariah.
  Kin diislamkan secara rasmi pada 13 Januari 2010 di Istana Bukit Terengganu oleh Abang Angkat beliau Ustaz Haji Mastura Mohamed.
  Upacara pengislaman ini dilangsungkan di hadapan Duli Tuanku Bonda Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Bariah, bersama Yang Amat Mulia Tengku Seri Temenggong Raja, Dato’ - Dato’, To’Puan - To’ Puan dan semua kakitangan di Istana Bukit.
  Nama Islam beliau ialah Muhammad Kin Eezaz Bin Abdullah TAB

  emerald hunter said...

  Terlalu senang dengan hidup dan suka bergosip, akhirnya terjumpa satu artikel di internet dan ini dapat mengukuhkan apa yang dikatakan seperti di atas berkenaan "Anak Angkat DYMM Tengku Ampuan Bariah" Setelah menanyakan member sebab i x reti baca cina ,rupanya sebelum ini memang pernah terpampang besar didalam sebuah surat khabar cina tajuk utama berkenaan "Bagaimana hubungan anak-ibu Kin Eezaz bersama DYMM Tengku Ampuan Bariah terjadi" :D

  http://img6.imageshack.us/img6/531/sson.jpg

  [IMG]http://img6.imageshack.us/img6/531/sson.jpg[/IMG]

  Senyum Kambing said...

  http://www.facebook.com/pages/Her-Royal-Highness-Yang-Maha-Mulia-Tengku-Ampuan-Bariah/179896285468404?ref=hl

  Info dan gambar terbaru Almarhumah DYMM TENGKU AMPUAN BARIAH. Mari kita sama-sama click "like" :)